MEMALI: Wajib Terus Menentang ISA ~ Pro Pas Blog

24 November 2010

Home » , , , , » MEMALI: Wajib Terus Menentang ISA

MEMALI: Wajib Terus Menentang ISA

Bookmark and Share

                                                 

BALING: Seluruh ahli PAS wajib meneruskan penentangan kepada kezaliman Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), demikian ditegaskan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mohamad Sabu semasa berucap pada penutup Majlis Memperingati 25 Tahun Memali di sini 21 November lalu.

Menurut beliau, Ustaz Ibrahim Libya tidak pernah tunduk kepada undang-undang zalim dan bertegas bahawa haram melakukan penahanan di bawah ISA.

As-Syahid Ustaz Ibrahim jelas Mohamad, lebih rela mati dari hidup tetapi menghadapi kezaliman ISA dan beliau telah pun membuktikannya.

“Oleh itu kita harap penentangan ke atas ISA wajib diteruskan,” seru beliau disambut laungan takbir lebih 5,000 hadirin.

Pun begitu beliau mengingatkan, apabila PAS menerajui Putrajaya kelak, jangan ada di kalangan pendokong PAS terfikir untuk menggunakan akta itu kepada musuh politik.

Tegasnya, PAS tidak reda untuk akta itu digunakan kepada sesiapa sahaja sebaliknya perlu pinda undang-undang lain.

Beliau turut menegaskan, ahli PAS wajib menyokong sistem pengajian Islam sebagaimana yang diasaskan As-Syahid Ustaz Ibrahim Mahmud untuk terus lahirkan mujahid dan mujahidah yang akan mendokong perjuangan Islam.

Mengulas keputusan mahkamah membebaskan mangsa tuduhan Himpunan Bersih dan rumusan hakim bahawa pihak polis telah melanggar perlembagaan negara yang menjamin kebebasan beragama dan berhimpun, beliau menggesa pihak polis tidak lagi mengganggu semua himpunan aman selepas ini.

Beliau turut menyeru kebebasan media terus diperjuangkan berikutan kedudukan Malaysia tercorot.

Secara menyindir beliau berkata, kerana itu Persidangan Wanita Pertama anjuran Datin Rosmah Mansur hanya diwakili wanita dari negara-negara tersebut. 


0 Ulasan :

Catat Ulasan

Terima kasih kerana melawati blog ini. Terima kasih juga saya ucapkan, kerana memberikan ulasan dan kritikan membina. Segala saranan tersebut akan saya teliti dan dilaksanakan jika perlu. Selain itu juga, anda boleh menghantar email kepada saya yang beralamat rajabudaklestari@yahoo.com. Di sini juga, saya menegaskan bahawa, saya tidak akan bertanggungjawab jika ada ulasan-ulasan yang berunsur fitnah, hasutan, perkauman dan juga bahasa kesat. Sekian terima kasih