UMNO fitnah dan berniat jahat. keatas kepimpinan Lim Guan Eng ~ Pro Pas Blog

17 Oktober 2010

Home » , , , » UMNO fitnah dan berniat jahat. keatas kepimpinan Lim Guan Eng

UMNO fitnah dan berniat jahat. keatas kepimpinan Lim Guan Eng

Bookmark and Share

GEORGETOWN, 16 Okt: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menolak dakwaan Umno yang mendakwa kerajaan negeri telah meluluskan permohonan daripada beberapa institusi pengajian tinggi swasta yang akan dibina di Balik Pulau.

Katanya, sehingga ini tiada sebarang permohonan yang telah diterima dari mana-mana institusi seperti didakwa oleh Umno baru-baru ini.

"Dakwaan Umno kononnya kerajaan negeri sudah mewartakan tanah seluas 81 hektar di Pondok Upeh dan Kampung Genting di Balik Pulau untuk pembinaan institusi tersebut adalah fitnah dan berniat jahat.

"Mereka juga cuba memainkan sentimen perkauman dengan mendakwa pembinaan institusi tersebut bagi kaum Cina adalah tuduhan yang tidak benar. Pendidikan adalah untuk semua golongan masyarakat dan tidak hanya kepada kaum tertentu sahaja," katanya semasa sidang media di Komtar, semalam.

Tambahnya, walaupun sebelum ini memang terdapat beberapa universiti luar negara menyuarakan hasrat mereka untuk membuka kampus cawangan di sini, namun sehingga ke hari ini belum ada permohonan yang diterima.

Sebelum ini, Umno mendakwa kerajaan negeri telah mewartakan tanah tersebut bagi pembinaan sebuah universiti swasta yang akan melenyapkan sebuah lagi perkampungan Melayu di Balik Pulau.

Mereka juga mendakwa tindakan kerajaan negeri dengan sengaja mencari tapak yang dihuni oleh masyarakat Melayu sebagai salah satu usaha untuk menyahkan mereka dari mendiami kawasan yang menjadi tumpuan majoriti masyarakat Melayu di Pulau Pinang.

Lim juga menafikan dakwaan Umno bahawa hanya tanah orang Melayu sahaja yang diambil untuk pembinaan institusi pengajian tinggi tersebut.

"Sebenarnya dalam proses pengambilan tanah dan jumlah tawaran yang diberikan bagi tanah terbabit kerajaan negeri tidak patut dipersalahkan. Proses ini dibuat menurut undang-undang yang ada serta dilakukan oleh Kerajaan Pusat sejak tahun lalu. "Nilai pampasan bukannya ditentukan oleh pihak kerajaan negeri, sebaliknya ia ditentukan oleh Jabatan Penilaian yang merupakan salah sebuah agensi Kerajaan Pusat," ujarnya lagi


0 Ulasan :

Catat Ulasan

Terima kasih kerana melawati blog ini. Terima kasih juga saya ucapkan, kerana memberikan ulasan dan kritikan membina. Segala saranan tersebut akan saya teliti dan dilaksanakan jika perlu. Selain itu juga, anda boleh menghantar email kepada saya yang beralamat rajabudaklestari@yahoo.com. Di sini juga, saya menegaskan bahawa, saya tidak akan bertanggungjawab jika ada ulasan-ulasan yang berunsur fitnah, hasutan, perkauman dan juga bahasa kesat. Sekian terima kasih